Den válečných veteránů, 11. listopad, je den věnovaný památce válečných veteránů. Slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v České republice.

Také v Chodově jsme si letos připomněli u památníku obětem válek tento významný den. Tohoto vzpomínkového aktu v městském parku, se zúčastnili kromě zástupců Armády ČR, vedení města, zástupců městské policie a policie ČR, veteránů a pamětníků, také chodovští hasiči. Také několik žáků místních škol a okolo jdoucích občanů města se sešli k připomenutí památky válečných veteránů.

 

Na rozdíl od například Velké Británie, kde si tento významný svátek připomíná široká veřejnost, v České republice zdobí květ vlčího máku většinou jen klopy vojáků. Jedenáctý den, jedenáctého měsíce roku v jedenáct hodin se ve Spojeném království zastaví na dvě minuty život. Tento den je připomínán jako Den příměří. Tehdy také probíhá nejdůležitější vzpomínkový akt u kenotafu (náhrobek pro mrtvého, jehož tělo je nezvěstné nebo bylo pohřbeno někde jinde) v centru Londýna na třídě Whitehall. Panovník vždy jako první položí věnec papírových rudých máků, potom se drží dvě minuty ticha. Kolem kenotafu pak procházejí nejen armádní jednotky, ale i hasiči, příslušníci obchodního loďstva, rybáři - zkrátka civilisté.

HISTORIE DNE VETERÁNŮ

Dne 11. listopadu 1918 v 11:01 hodin podepsal maršál Foche v železničním vagónu v Compiégne na řece Marně příměří s poraženým Německem císaře Viléma. Tímto příměřím bylo v konečném důsledku rozhodnuto o ukončení 1. světové války – největší a nejstrašnější války, jakou kdy lidstvo poznalo. Toto datum se stalo, na paměť obětem války, v demokratických zemích Evropy, v USA a Kanadě „Dnem veteránů“. Francie iniciovala tento den jako Den padlých nebo Den příměří již v roce 1919. Během krátké doby se pak vzpomínka na padlé rozšířila i v Severní Americe jako Den vzpomínek či Den veteránů.

VLČÍ MÁK – SYMBOL VZPOMÍNKY

Květ vlčího máku je v dnešní době neodmyslitelným symbolem oslav Dne válečných veteránů. Prvopočátky tohoto symbolu najdeme v básni „In Flanders Fields“ od kanadského vojenského lékaře, podplukovníka Johna McCrae, který ji složil v květnu 1915, když se v belgických Iprách účastnil jedné z bitev. Báseň byla publikována 8. prosince 1915. Tradice nošení vlčího máku se John McCrae nedožil, padl před koncem války. Báseň se dostala do rukou americké členky asociace Mladí křesťané Moiny Michael a inspirovala ji k myšlence učinit z květu vlčího máku poetický symbol obětí tohoto celosvětového válečného konfliktu. Poprvé tuto svoji představu uskutečnila v USA v roce 1920, kdy vlčí mák jako symbol vzpomínky na válečné útrapy přijali američtí veteráni, a v roce 1921 ji její francouzská následovnice Anne Guerin rozšířila mezi kanadské a britské legionáře. Ve stejném roce se ke znaku vlčího máku přihlásila i Austrálie. Dnes můžeme spatřit květ vlčího máku při oslavách Dne válečných veteránů ve většině demokratických zemí, které byly zataženy do světových válek.

Foto: Jan Kurčík TV Chodov/KASS Chodov