Krásného slunečného sobotního rána 29. března vyrazila výprava chodovského hasičského sboru do německého Waldsassenu. Návštěvu u místních dobrovolných hasičů partnerského města nám zprostředkoval místostarosta města Chodova Patrik Pizinger. Hasičská výprava byla složená z mládežnického kolektivu v čele s vedoucími Martinou Svobodovou a Bc. Martinem Lehečkou. Druhá část, kterou tvořili Ing. Jiří Kiss a Jiří Kot starší, zastupovali základní organizaci SDH Chodov. Tlumočení nám zajistil místostarosta Chodova Patrik Pizinger a zastupitel Petr Franče, za což jim tímto velmi děkujeme. U místní hasičské stanice nás již očekával velitel Tobias Tippmann a další členové dobrovolných hasičů Waldsassen.

 

Jejich poměrně nová stanice, která byla postavena v roce 1999, byla viditelná již z dálky a na svoje umístění upozorňovala do dálky se tyčící hasičskou věží. Návštěva probíhala ve velmi přátelské atmosféře a započala základními informacemi o místním dobrovolném hasičském sboru. Poté byla naše výprava rozdělena na dvě části a celé dopoledne bylo věnováno prohlídce zbrojnice i hasičské výbavy. Zejména pro mládež byla tato část velmi zajímavá. Bylo vidět a zároveň znát, že vybavenost i zázemí našich zahraničních kolegů je na velmi vysoké profesionální úrovni a těžko srovnatelné s naším. Nicméně srovnatelný je průměrný roční počet výjezdů, který se u hasičů z Waldsassenu pohybuje kolem 150 výjezdů, stejně jako v Chodově.

Po velmi zajímavé hasičské části a dobrém obědě, následovala prohlídka města a místních památek například baziliky, dřevěné klášterní knihovny a dalších míst. Městská průvodkyně nás velmi podrobně zasvětila do historie města a seznámila s místní kulturou i řemesly. Na závěr jsme navštívili místní pekárenskou firmu, která se specializuje na výrobu perníků. Jejich chuť je velmi zajímavá a podle průvodkyně je jejich produkce celosvětová a jedinečná (7% místní trh a zbývajících 93% svět a internetových obchod). Tento neobyčejný a zároveň i náročný den jsme si všichni užili a věříme, že jsme navázali velmi přátelské vztahy s našimi kolegy z partnerského města Waldsassen.