Proč se na Mikuláše naděluje? Tato tradice má kořeny přibližně v desátém století. Tato tradice vznikla při chlapeckých biskupských hrách, které se držely v Porýní na klášterních školách. Při hrách jeden ze žáků nesl berlu, kterou přebíral funkci představeného kláštera a po jeden den v roce v zastoupení svatého Mikuláše byl pánem školy. Ve třináctém století byl tento svátek posunut na den svatého Mikuláše a ještě později byla vymyšlena hra, ve které čeledín naděloval dětem dárky. Čeledín jménem Ruprecht měl děti odměňovat, ale i pokárat zároveň, a tak se k Mikulášovi postupně připojila postava anděla a čerta.

A tyto tři postavy dle tradice zavítali v pondělí v předvečer svátku Svatého Mikuláše také na hasičskou mikulášskou besídku v Chodově, kdy přišli obdarovat hasičské děti. Mikuláš, který tentokrát přišel se dvěma čerty a andělem, si nalistoval jméno každého dítka ve své mikulášské knize a přečetl si o něm všechny své poznámky a záznamy. A ty měl všechny podrobné i od čertů, protože „čert nikdy nespí“. Všechny děti musely jako vykoupení za své prohřešky, za celý předešlý čas, zazpívat písničku nebo zarecitovat básničku a Mikuláš je odměnil malým balíčkem.

Svatý Mikuláš z Myry, se narodil asi roku 280 či 286 a zemřel 6. prosince 345 či 352 a byl biskupem v lykijském městě Myra. Dnes patří k nejvíce uctívaným svatým v celém křesťanství, ve východních církvích je hned druhým nejoblíbenějším světcem vůbec (po Bohorodičce). Proslul štědrostí k potřebným, jako obránce víry před pohanstvím a zachránce nespravedlivě obviněných. Svatý Mikuláš je ctěn jako patron námořníků, obchodníků, lukostřelců, dětí, lékárníků, právníků, studentů a vězňů.