V neděli 21. července vyslalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje dvě jednotky na ohlášený únik plynu. K zásahu do ulice U Koupaliště vyjíždíme s cisternovou automobilovou stříkačkou CAS 20 Scania a automobilovým žebříkem AZ 30 Iveco Magirus v čase 18:16 hodin. Vzhledem k nepřesným informacím o místě události vysílá velitel zásahu průzkumné skupiny k průzkumu domů v perimetru kolem uvedeného čísla popisného.
Je provedena kontrola vchodů na adrese U Koupaliště 796-807. V jednom z domů je nalezeno jméno oznamovatelky, nikdo ale neotevírá a žádné nebezpečné koncentrace nejsou naměřeny. Operační středisko následně informuje velitele zásahu o skutečnosti, že oznamovatelka upřesnila adresu na vchod jiného domu v ulici. Velitel zásahu vysílá na toto místo průzkumnou skupinu. Na místo události dostavuje jednotka HZS Karlovarského kraje centrální stanice Karlovy Vary a její velitel přebírá velení zásahu dle přednostního práva velení. Naše jednotka pokračuje v průzkumu a dále se řídí pokyny velitele zásahu. Průzkumem zjištěno, že oznamovatelku v domě nikdo nezná a žádné koncentrace jsme naměřili. Operační středisko informuje velitele zásahu, že oznamovatelka se vrací na místo události. Ta však na místo nedorazila. Jednotky se vrací zpět na základnu. Událost je řešena jako zneužití jednotky dle právních předpisů.

EDIT: stejný průběh měl i výjezd do stejné ulice stejný den večer. Toto jednání naplnilo znaky zneužívání jednotky a věc již řeší vyšetřovatelé HZS.

Adt. Zneužití jednotky:

Zákon č.133/1985 Sb. ve znění zákona č.54/2024 Sb.

§ 78

(1) Přestupku na úseku požární ochrany se dopustí ten, kdo

...

...

f) vědomě bezdůvodně přivolá jednotku požární ochrany nebo zneužije tísňovou komunikaci,

2) Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) až d) a aa) lze uložit pokutu do 10 000 Kč, za přestupek podle odstavce 1 písm. e) až l) pokutu do 20 000 Kč a za přestupek podle odstavce 1 písm. m) až z) pokutu do 25 000 Kč.

Samozřejmě k tomu se musí připočítat také uhrazení nákladů na výjezd všech jednotek hasičů.

Toto jsou jen základní finanční úhrady.