V pátek 21. června, v době kdy jsme spolupracovali na pořádání branného dne pro základní školy v Chodově, vyhlašuje Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje poplach pro jednotky v prvním stupni poplachu na ohlášený kouř z kabin fotbalového hřiště v Nové Roli. K požáru vyjíždí jednotka SDH Chodov, jednotka HZS Karlovarského kraje centrální stanice Karlovy Vary, jednotka SDH Stará Role a jednotka SDH Nová Role. K zásahu vyjíždíme s cisternovou automobilovou stříkačkou CAS 20 Scania v čase 10:51 hodin. Během jízdy k zásahu, kdy se nacházíme již u Novorolského rybníka, nám operační středisko oznamuje, že se o požár nejedná, ale naše jednotka má dojet na místo a provést kontrolu o co na místě jde. Ostatní jednotky jsou odvolány zpět na základnu. Po našem příjezdu na místo, kdy nám někteří obyvatelé říkají proč jsme přijeli na místo, když se nic neděje, zjišťujeme, že v místě dochází k přípravě prostoru na svatební obřad s opékáním masa větších rozměrů. K požáru nedošlo, ale zodpovědná osoba oznámila rozdělání ohně s větším zakouřením venkovního prostoru na špatné místo. Událost je překlasifikována na planý poplach s přáním.

Rozdělávání ohně ve venkovním prostředí se řídí přesně stanovenými pravidly s dodržováním právních předpisů a několika zákonů. Oznamování rozdělávání ohně na kontaktní místo hasičů musí proběhnout vždy ještě před zapálením ohně a to alespoň půl hodiny dopředu. Právní oznamovací povinnost dle zákona mají vždy právnické osoby nebo osoby, které tuto činnost provádějí jako svoji práci. Fyzickým osobám je doporučováno oznamovat rozdělávání ohně z důvodu případného výjezdu hasičských jednotek. Samozřejmě když si budete dělat malý ohníček s opékáním třech vuřtů, který bude zabezpečen proti rozšíření a nebudete používat palivo, které bude vyvíjet mnoho kouře, tak to oznamovat nemusíte. Ale je to vhodné. 

Nejlehčím a nejvhodnějším způsobem oznamování jak pro oznamovatele tak pro operační středisko hasičů, je oznámit rozdělávání ohně elektronickou cestou přes webový portál "Evidence pálení". V jednoduchém formuláři vyplníte požadované údaje se zanesením místa do mapy. Důležitým upozorněním hasičů je, že konec pálení a tím konec dohledu zodpovědné osoby není při ukončením přikládání paliva ani skončení plamenného hoření, ale uhašení žhavého zbytku. Stává se často, že se nechá žhavé bez dozoru a od toho vznikne požár. Zadávání do elektronického formuláře můžete provádět kdykoliv dopředu a kdekoliv na světě. Ale musíte zadat přesné časy zahájení a ukončení, a také kontakt na odpovědnou osobu. Pokud zapíšete také svoji emailovou adresu, tak vám přijde potvrzující e-mail o zaevidování vašeho požadavku u operačního střediska kraje dle adresy pálení. Takže ještě jednou pro celou ČR na webu Evidence pálení. Nebo na naší webové stránce pod označením Hlášení pálení.