V úterý 12. listopadu vyjíždí naše zásahová jednotka k další události. Odpoledne, kdy už slouží určené družstvo, vyhlašuje operační středisko IZS se sídlem v Karlových Varech, poplach městskému záchrannému systému města Chodov na dopravní nehodu osobního vozidla v ulici Hrnčířská. K zásahu vyjíždí okamžitě hlídka městské policie a ve stanovenou dobu také naše hasičské družstvo. Při průjezdu městem využívají záchranné složky výstražná zvuková i světelná zařízení na vozidlech. Tentokrát jsou ostatní řidiči ostražití a umožňují hladký průjezd k nehodě. Velitel družstva rozhoduje o směru jízdy k zásahu a tím i o vhodném příjezdu. Při průjezdu Hrnčířskou ulicí je vidět kouř z místa nehody.

 

Po příjezdu s ustanovením naší cisterny k zabezpečení místa zásahu, je prováděn průzkum. Je zjištěno, že se jedná o prověřovací cvičení chodovské jednotky na téma dopravní nehoda s vyproštěním osob a požárem. Vznikající požár zlikvidovala hlídka městské policie ještě před příjezdem hasičské jednotky. Naším úkolem bylo provést ochlazování místa vzniku požáru, zabezpečení vozidla proti pohybu, zjištění zdravotního stavu čtyř osob ve vozidle, předlékařská první pomoc. Velitel zásahu informuje operační středisko o situaci na místě nehody a povolává k zásahu také druhé družstvo chodovské jednotky. Velitel zásahu určuje pořadí vyproštění osob podle druhu zranění a podle možností rychlého vyproštění.

V době příjezdu druhého družstva jsou tři osoby již vyproštěny. Velitel rozděluje úkoly v rámci dalšího postupu. K vyproštění řidiče je potřeba použít hydraulické vyprošťovací zařízení. Postupuje se stanoveným taktickým směrem a po vytvoření dostatečného a bezpečného prostoru, se přistupuje k vyproštění řidičky. Ta je ve stabilizovaném stavu vyproštěna pomocí záchranné desky. Následně je cvičení ukončeno.

Cvičení prověřilo znalost postupů při vyprošťování osob z osobního automobilu, znalost použití technických prostředků, znalost postupů poskytování předlékařské první pomoci, komunikaci s operačním střediskem. Proto na místě cvičení nehodnotil jen řídící cvičení, ale také velitel profesionální jednotky HZS z územního odboru Sokolov.

Technika na místě:

JSDH Chodov -CAS 20/3400/210-S2Z, CAS 24/3200/400-S2Z

Městská policie Chodov – Kia Sportage

Policie ČR odd. Chodov – Škoda Octavia

Ještě malá poznámka na závěr. Opět se potvrdilo, že se stále vyskytují v blízkosti podobných událostí nezúčastněné osoby, které mají plno „chytrých“ poznámek, ale účinnou pomoc žádnou neposkytnou. To nevěděli, že se jedná o cvičení, ale viděli jen nějakou osobu u havarovaného vozidla, ze kterého vychází kouř.

Foto: KASS Chodov (do archívu JSDH Chodov)